Vad får man göra åt grannens träd?

Vi ser ofta träd och växtlighet som är lite för stora för att hus och mark ska må bra. Träd är visserligen vackra och hjälper till med att dränera marken genom att suga upp vatten, men kan också ställa till stora bekymmer när de står nära byggnader.

Det är inte bara trädens grenar och lövverk som är viktiga att se upp med, även rötterna kan skada mark, grund och vattenledningar samt orsaka sättningar och sprickor. Läs mer i Sustends blogginlägg: 5 sätt som träd kan förstöra din fastighet på.

Men om trädet som orsakar bekymmer står helt eller delvis på granntomten, vad gör man då?

I första hand är det så klart bra om man kan komma överens grannar emellan, men faktum är att träd är en av de vanligaste orsakerna till grannkonflikter. Om man behöver luta sig på lagar för att komma fram till en lösning är det i jordabalken man ska söka. I jordabalken anges att ”man ska visa skälig hänsyn till sin omgivning vid nyttjande av egen eller annans fasta egendom”.

Vad som kan anses vara skälig hänsyn blir naturligtvis många gånger en tolkningsfråga. Just avverkning av grenar och rötter regleras också i Jordabalken. Står trädet på grannens tomt är lagen ganska tydlig.

Jordabalken 3 kap 2 $:

2 § Tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom.

Närbild på blommande körsbärsträd
Körsbärsträd är vackra, men nedfallande bär kan göra marken skräpig och klibbig.

Detta betyder alltså att man får lov att ta bort grenar och rötter från grannens träd om de ställer till besvär. Villkoret är dock att det endast får göras på ett sådant sätt att trädet inte skadas, så det är inte bara att ta bort dem hur som helst. Skulle trädet skadas allvarligt eller dö av ingreppet kan man bli skadeståndsskyldig.

I första hand ska man kontakta ägaren av trädet och be denne beskära grenar eller rötterna om det handlar om ett lite större ingrepp. Vägrar denne, får man göra det själv på egen bekostnad. I händelse av en framtida rättslig tvist bör man ha bevis på att man meddelat ägaren och gett denne möjlighet att utföra ingreppet. Några sätt att göra detta är att skicka ett rekommenderat brev eller spela in ett samtal med grannen där uppmaningen tydligt framgår.

För att man ska få beskära grenen eller roten måste olägenheten vara betydande. Exempel på betydande olägenheter är grenar som försvårar tillgången till fastigheten eller i stor utsträckning skymmer solen på ett olämpligt ställe, eller rötter som orsakar sprickor i asfalt eller flyttar på plattor. Det räcker alltså inte bara med att grenar eller rötter sticker in på tomten.

Observera att lagen nämner just grenar och rötter, inte stammen. Stammen får alltså aldrig röras.

Om trädet står precis på tomtgränsen och man vill fälla det är det lite lurigare. Då kan man försöka göra en bedömning av ägandefrågan genom att se tillbaka på vem som faktiskt planterade trädet. Är detta okänt kan det vara så att man har gemensam äganderätt, och således gemensam beslutanderätt. Kan man inte komma överens kan man vända sig till tingsrätten för att få ett avgörande i frågan.

Relaterade inlägg

Kontroll och underhåll av skyddsrum

Skyddsrummets skick är en viktig del av fastighetsägarens ansvar. Har ni ett skyddsrum i er fastighet? Då ska ni vara glada för det! Ett skyddsrum är en stor fördel som kan komma att vara till ovärderlig nytta för de boende, och dessutom medför skyddsrummet ett ökat värde för fastigheten. Dock har fastighetsägaren ett viktigt ansvar […]

Läs mer

Hur man bestrider prishöjningen på fjärrvärme.

Tillhör ni en av de fjärrvärmekunder som har drabbats av vissa fjärrvärmeleverantörers kraftiga prishöjningar? Om er leverantör använder sig av så kallad alternativprissättning kan det vara så att ni har möjlighet att bestrida prishöjningen. Det är främst fjärrvärmeleverantörer i Stockholm som har infört denna kostnadsmodell, bland annat Stockholm Exergi och Vattenfall. Hur bestrider man prishöjningen […]

Läs mer

Lysrör med kvicksilver fasas ut under 2023. Påverkas er bostadsrättsförening?

Har ni kvar gamla lysrör med kvicksilver? Då är det hög tid att se över er belysning. EU har beslutat att lysrör med kvicksilver ska fasas ut för att istället ersättas av mer miljövänliga ljuskällor. Den 24 augusti 2023 kommer lysrör av typerna T5 och T8, som är vanliga i bostadsfastigheter, sluta produceras helt och […]

Läs mer

Balkongbesiktning – viktig men lätt att glömma

Har era balkonger börjar få skavanker? Då kan det vara dags för en balkongbesiktning. Det allra viktigaste är naturligtvis att balkongen är säker att använda, men som fastighetsägare har man mycket att vinna på att agera i tid. Även mindre sprickor i betongen, och rostangrepp som kanske tycks obetydliga, bör uppmärksammas, eftersom de kan snabbt […]

Läs mer

Nya regler för kontroll av elanläggning i fastighet, 1 dec 2022.

Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har redan skyldighet att hålla uppsikt över sina elanläggningar, men något formellt krav på hur detta ska gå till har inte funnits. Nu införs krav på skriftliga rutiner för hur kontroll av elanläggningen ska ske.

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) och vanliga brandskyddsbrister

En brand är något av det värsta som kan hända i ett bostadshus. Och det farligaste.

Läs mer

Ny lag medför strängare regler för tillstånd till renoveringar av lägenheter

Med start 1 januari 2023 träder en lagändring i kraft som innebär stramare regler för bostadsrättshavare som vill utföra renoveringar eller nybyggnation i sin lägenhet eller lokal. I denna artikel går vi igenom lagändringarna, och vår chefsjurist, Karin Lagerstrand, ger sin tolkning av lagändringens största effekter. Ni får också råd och tips kring vilka åtgärder […]

Läs mer

Radon i bostäder | Fastighetsägarens ansvar att kontrollera radonhalten

Fastighetsägaren ansvarar för att säkerställa att radonhalterna inte överskrider riktvärdet 200 Bq/m3. Hur görs radonmätning och varför är radon så farligt?

Läs mer
←   Föregående
Nästa  →