Energiförvaltning och driftoptimering för minskad energianvändning

FAQ – Energiförvaltning

Hem » DRIFT & ENERGI » FAQ – Drift & Energi

Vanliga frågor om energiförvaltning. 

En energideklaration för en bostadsrättsförening i Sverige ska göras var tionde år enligt lag.

För bostadsrättsföreningar är det styrelsens ansvar att se till att det finns en giltig energideklaration och att den förnyas i tid.

En energideklaration måste upprättas av en certifierad energiexpert som är godkänd av ett ackrediterat kontrollorgan. Detta krav finns för att säkerställa att deklarationen uppfyller lagens krav och är tekniskt korrekt.

Det är vanligtvis inte nödvändigt för energiexperten att få tillträde till de enskilda lägenheterna i en bostadsrättsförening, men det kan finnas undantag beroende på byggnadens specifika förutsättningar och uppdragets omfattning.

Energiexperten kan behöva tillträde till enskilda lägenheter om:

  • Det finns tekniska installationer (t.ex. värmepumpar, ventilationssystem, eller radiatorer) som är placerade inne i lägenheterna och som behöver inspekteras för att byggnadens energianvändning ska kunna bedömas.
  • Det är nödvändigt att inspektera fönster och dörrar för att göra en korrekt bedömning av isolering och eventuella energiläckage.
  • Föreningen har specifika frågor om temperaturreglering eller andra faktorer som påverkar energianvändningen i enskilda bostäder.

OVK står för Obligatorisk Ventilationskontroll. Det är en lagstadgad besiktning som säkerställer att ventilationssystemet fungerar korrekt och uppfyller gällande krav för god inomhusmiljö. Syftet är att säkerställa att byggnadens ventilation:

  • Ger ett hälsosamt inomhusklimat.
  • Fungerar energieffektivt.

Ja, i många fall krävs tillträde till de enskilda lägenheterna för att kontrollera ventilationsdon och luftflöden.

Hur ofta OVK ska utföras i ett flerbostadshus beror på typ av ventilationssystem:

  • Vart 3:e år: Byggnader med mekanisk ventilation (t.ex. fläktstyrda system). (FT-, FTX-ventilation)
  • Vart 6:e år: Byggnader med självdrag eller mekanisk frånluft utan återvinning. (S-, F-, FX-ventilation)

OVK måste utföras av en certifierad och opartisk kontrollant.

Under en OVK kontrolleras:

  • Att ventilationssystemet fungerar enligt gällande byggnormer och regler.
  • Att systemet ger tillräcklig luftväxling.
  • Att det inte finns föroreningar som riskerar att spridas.
  • Eventuella brister som påverkar inomhusklimatet.
  • Energieffektivitet i systemet.

Eventuella fel eller brister dokumenteras i protokollet tillsammans med rekommendationer för åtgärder.

Efter OVK ska:

  • Ett protokoll upprättas och delges bostadsrättsföreningen.
  • En kopia skickas till kommunens byggnadsnämnd.
  • Ett intyg på att OVK är gjord sättas upp väl synligt i byggnaden. Av intyget ska resultatet av den obligatoriska ventilationskontrollen framgå, samt när den utfördes.

Om det finns allvarliga brister måste dessa åtgärdas snarast. Därefter kan en uppföljande kontroll behöva göras.

Styrelsen är ytterst ansvarig för att säkerställa att upptäckta brister åtgärdas, men vem som är skyldig att bekosta åtgärderna beror på bostadsrättsföreningens stadgar och anledningen till att felet uppstått.

Bostadsrättsföreningen ansvarar för ventilationssystem och installationer som föreningen äger och underhåller, exempelvis fläktar, ventilationskanaler och ventilationsdon i gemensamma utrymmen.

Om en brist gäller ventilationsdon eller system inne i enskilda lägenheter som omfattas av medlemmarnas ansvar enligt föreningens stadgar, kan ansvaret ligga på bostadsrättsinnehavaren. Det är exempelvis inte ovanligt att felet orsakats av en renovering som bostadsrättsinnehavaren låtit utföra. Styrelsen behöver då informera medlemmarna och säkerställa att de åtgärdar bristerna.

Individuell Mätning och Debitering innebär att varje lägenhet mäts individuellt för sin förbrukning av el, värme, vatten eller andra resurser, och debiteras utifrån faktisk användning. Du betalar bara för det du själv använder istället för en schablonavgift som delas lika mellan medlemmarna.

Föreningen har installerat mätare som registrerar varje lägenhets individuella förbrukning. Dessa mätare är vanligtvis digitala och kan avläsas automatiskt, vilket gör det enkelt att följa upp förbrukningen och fakturera rätt belopp.

I bostadsrättsföreningar fattas beslut om IMD av styrelsen eller genom stämmobeslut. Som medlem kan du påverka beslutet vid föreningsstämman, men om IMD införs gäller det för alla medlemmar.

Driftoptimering handlar om att justera och förbättra befintliga tekniska system—som värme, ventilation, m.m. så att de fungerar mer energieffektivt och anpassas efter faktiska behov. Många gånger kan en drifttekniker eller energikonsult minska energikostnaderna med 5–30 % utan investeringar.

Dessa åtgärder kan ofta leda till betydande energibesparingar.

    • Åtgärda eftersatt underhåll och justering av tekniska system.
    • Optimera styr- och övervakningssystem med att bland annat anpassa driftstider för att matcha verkligt behov.
    • Utbilda personal och boende i energieffektivt beteende

    • Minskade driftkostnader eller om man så vill bättre driftsnetto.
    • Ökat fastighetsvärde, vilket exempelvis kan ge en bostadsrättsinnehavare ett högre försäljningspris och göra att föreningen lättare får banklån vid behov.
    • Förbättrad inomhusmiljö för medlemmar och hyresgäster brukar leda till färre klagomål och på så sätt lägre kostnader för att hantera och utreda dessa.
    • Minskad miljöpåverkan.
    • Om man når en bättre energiprestanda i energideklarationen så kan det innebära ränterabatt på eventuella bolån.

Att samordna underhållsplanen med energieffektiviseringsåtgärder gör det enklare att planera och genomföra åtgärder, och kan också leda till stora kostnadsbesparingar.

En energikartläggning syftar till att analysera förbrukningen av el, värme och vatten, och identifiera åtgärder som kan minska dessa. Det är klokt att involvera en energikonsult som kan ta ett helhetsgrepp om hela processen – från den initiala analysen till upphandling, genomförande och slutlig utvärdering. Energikonsulten säkerställer att rätt åtgärder vidtas i rätt ordning, kan analysera inkomna offerter samt övervakar att projekten genomförs på ett kostnadseffektivt och hållbart sätt.

Hittade du inte svaret på din fråga om drift och energi? Då är du varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig!

Kontakta kundtjänst

Frågor om annan förvaltning

FAQ - Ekonomisk Förvaltning FAQ - Teknisk Förvaltning

Kunskapsbanken

Fler artiklar om förvaltning