Kontroll och underhåll av skyddsrum

En skylt med texten skyddsrum och skyddsrumssymbolen

Skyddsrummets skick är en viktig del av fastighetsägarens ansvar.

Har ni ett skyddsrum i er fastighet? Då ska ni vara glada för det! Ett skyddsrum är en stor fördel som kan komma att vara till ovärderlig nytta för de boende, och dessutom medför skyddsrummet ett ökat värde för fastigheten. Dock har fastighetsägaren ett viktigt ansvar när det gäller att hålla skyddsrummet i funktionellt skick, och se till att det är redo att tas i bruk om så skulle behövas.

På grund av det förändrade omvärldsläget genomför MSB nu systematiska kontroller av alla Sveriges skyddsrum.

Skyddsrum är en del av Sveriges krisberedskap, men under flera decennier har den allmänna uppfattningen varit att sannolikheten för att de skulle behöva användas är minimal. Därför har underhåll av skyddsrummen inte varit en prioriterad fråga, och väldigt många skyddsrum är inte i längre i användbart skick.

Med den förändrade säkerhetssituationen i Europa har beredskapsfrågor åter hamnat i fokus, och det är viktigare än någonsin för fastighetsägare att se till att skyddsrummen är i gott skick och uppfyller alla gällande krav.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) genomför nu systematiskt kontroller av alla skyddsrum för att säkerställa att de kan användas om det värsta skulle hända.

Vad händer när MSB gör en skyddsrumskontroll?

Skyddsrum är konstruerade för att skydda mot hot som luftangrepp, explosioner och gasläckor, och även brister som kan anses som ganska små minskar rummets förmåga att skydda effektivt vid en nödsituation. MSB:s kontroller syftar till att upptäcka alla brister så att de kan åtgärdas.

Om MSB har anmärkningar vid kontrollen behöver fastighetsägaren agera snabbt. Bristerna måste nämligen åtgärdas inom tre månader, annars finns det risk för MSB utdömer vite. Detta kan innebära både tids- och kostnadspress om underhållet av skyddsrummet är eftersatt.

Med förebyggande kontroll ert skyddsrum och åtgärdande av brister slipper ni överraskas.

Att genomföra en proaktiv kontroll och åtgärda brister redan innan MBS:s besök medför stora fördelar. Krävs det större och mer kostsamma åtgärder finns det mer tid att planera för detta och det är en stor fördel för fastighetsägaren att kunna förbereda sig såväl praktiskt som ekonomiskt inför nödvändiga renoveringar och reparationer.

Vilka brister kan skyddsrummet ha, och kan man som fastighetsägare själv genomföra kontrollen?

Om man inte är mycket insatt i såväl regler som byggtekniska frågor, och har nödvändig mätutrustning, är det svårt att genomföra en grundlig kontroll på egen hand.

Även om skyddsrummet inte verkar ha förändrats eller skadats, kan det ha förfallit på subtila sätt som inte är direkt synliga eftersom byggmaterial och installationer påverkas av tidens gång.

Exempel på vad som kontrolleras i skyddsrummen och där brister ofta upptäcks:

  • Ventilationssystem: Ventilationen i skyddsrummet är avgörande för att säkerställa en tillförlitlig tillgång till frisk luft. Filter och rör kan bli skadade eller utsatta för mögel eller rost om de inte sköts rätt. Då blir luften snabbt ohälsosam att andas när människor vistas i skyddsrummet.
  • Tätningar och dörrar: Dörrar och tätningar i skyddsrum ska skydda mot gas, strålning och explosioner. Med tiden kan tätningarna torka ut eller spricka, vilket gör att dörrarna inte längre håller tätt. Dörrens mekanismer kan också bli stelare, vilket försvårar öppning och stängning.
  • Vattentäthet och dränering: Om skyddsrummet inte är helt vattentätt kan fukt tränga in. Det kan i sin tur leda till mögel, rost och försvagad struktur. Detta kan vara svårt att upptäcka. Ofta märks det inte förrän skadan har hunnit bli omfattande och vid det laget är det stor risk att de reparationer som krävs blir kostsamma.
  • Belysning: Det ställs särskilda krav på hur belysningen i ett skyddsrum ska kunna tändas och släckas. Det måste också finnas en fånganordning i metall som säkerställer att armaturen inte kan trilla ned från taket om fastigheten börjar skaka, exempelvis vid ett bombanfall.   
  • Påverkan av stambyte: Om stambyte har utförts i fastigheten, och stammar passerar skyddsrummet, finns det risk för att detta inte har utförts på ett korrekt sätt. Det kan innebära att skyddsrummet kanske inte längre är helt tätt.
  • Utrustning: Ett skyddsrum innehåller ofta viss utrustning, exempelvis verktyg och nödutrustning. Denna utrustning kan bli stulen eller föråldrad och kan då inte användas när den väl behövs.

Ta hjälp av proffsen! BLP hjälper Bredablicks kunder att säkerställa skyddsrummets skick, till förmånspris.

Vill ni känna er trygga inför kommande inspektioner? BLP utför grundliga kontroller av skyddsrum och hjälper till att åtgärda eventuella brister. Med BLPs expertis och erfarenhet kan ni vara säkra på att ert skyddsrum uppfyller alla krav och är redo att användas vid behov.

BLP kan även förse er med en åtgärdslista och intervall för framtida underhåll. På så sätt kan ni lägga in underhållsåtgärderna för skyddsrummet i er underhållsplan.

Har ni fått ett föreläggande från MSB, eller vill ni genomföra en statuskontroll för att säkerställa att skyddsrummet fungerar optimalt? Fyll i intresseanmälan via knappen nedan så kontaktar BLP er och berättar hur de kan hjälpa er.

BLP är Sveriges största aktör inom skyddsrum, med kontor i Stockholm, Göteborg och Skåne. Med över 40 års erfarenhet erbjuder de helhetslösningar för skyddsrum – från skyltmontering till nybyggnation.

Relaterade inlägg

Hur man bestrider prishöjningen på fjärrvärme.

Tillhör ni en av de fjärrvärmekunder som har drabbats av vissa fjärrvärmeleverantörers kraftiga prishöjningar? Om er leverantör använder sig av så kallad alternativprissättning kan det vara så att ni har möjlighet att bestrida prishöjningen. Det är främst fjärrvärmeleverantörer i Stockholm som har infört denna kostnadsmodell, bland annat Stockholm Exergi och Vattenfall. Hur bestrider man prishöjningen […]

Läs mer

Lysrör med kvicksilver fasas ut under 2023. Påverkas er bostadsrättsförening?

Har ni kvar gamla lysrör med kvicksilver? Då är det hög tid att se över er belysning. EU har beslutat att lysrör med kvicksilver ska fasas ut för att istället ersättas av mer miljövänliga ljuskällor. Den 24 augusti 2023 kommer lysrör av typerna T5 och T8, som är vanliga i bostadsfastigheter, sluta produceras helt och […]

Läs mer

Balkongbesiktning – viktig men lätt att glömma

Har era balkonger börjar få skavanker? Då kan det vara dags för en balkongbesiktning. Det allra viktigaste är naturligtvis att balkongen är säker att använda, men som fastighetsägare har man mycket att vinna på att agera i tid. Även mindre sprickor i betongen, och rostangrepp som kanske tycks obetydliga, bör uppmärksammas, eftersom de kan snabbt […]

Läs mer

Nu erbjuder Bredablick smart elbilsladdning via Waybler till ett mycket förmånligt pris!

Publicerad: 16 March 2023

Vi på Bredablick försöker ständigt hitta nya sätt att erbjuda mervärde till våra kunder. Laddning av elbilar är ett högaktuellt område för bostadsrättsföreningar, därför är vi glada över att kunna meddela att vi har ingått ett nationellt samarbetsavtal med laddbolaget Waybler. Stor efterfrågan på laddstolpar bland bostadsrättsföreningar Efterfrågan på elbilsladdning, via laddstolpar eller laddstationer, i […]

Läs mer

Nya regler för kontroll av elanläggning i fastighet, 1 dec 2022.

Hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har redan skyldighet att hålla uppsikt över sina elanläggningar, men något formellt krav på hur detta ska gå till har inte funnits. Nu införs krav på skriftliga rutiner för hur kontroll av elanläggningen ska ske.

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) och vanliga brandskyddsbrister

En brand är något av det värsta som kan hända i ett bostadshus. Och det farligaste.

Läs mer

Ny lag medför strängare regler för tillstånd till renoveringar av lägenheter

Med start 1 januari 2023 träder en lagändring i kraft som innebär stramare regler för bostadsrättshavare som vill utföra renoveringar eller nybyggnation i sin lägenhet eller lokal. I denna artikel går vi igenom lagändringarna, och vår chefsjurist, Karin Lagerstrand, ger sin tolkning av lagändringens största effekter. Ni får också råd och tips kring vilka åtgärder […]

Läs mer

Radon i bostäder | Fastighetsägarens ansvar att kontrollera radonhalten

Fastighetsägaren ansvarar för att säkerställa att radonhalterna inte överskrider riktvärdet 200 Bq/m3. Hur görs radonmätning och varför är radon så farligt?

Läs mer
←   Föregående
Nästa  →